Nestjes - Cattery Indira

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kittens
Nestjes ...

Op het moment hebben wij geen nestje in de planning.

Bent u geinteresseerd in een kitten, wilt u al meer weten over de Sphynx of wilt u een keer kennis komen maken? Neemt u dan contact met ons op !!!

Het kopen van een raskitten !

Wanneer u een raskitten in huis haalt, hoopt u er jarenlang plezier van te hebben.
De aanschaf van een kitten is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Voorkom teleurstellingen en bereid u goed voor.

Het volgende artikel helpt u op weg.

Waar moet je op letten?
Nestje
Welk ras past bij mij?
Wanneer u een raskat of -kitten koopt moet u zich er terdege van bewust zijn wat u gaat kopen. De kat in een zak kopen is niet voor niets een uitdrukking in de Nederlandse taal geworden. Hoe vermijdt u een impulstaankoop?
Allereerst dient u uw huiswerk te doen. Lees zo veel mogelijk kattenboeken, bezoek kattententoonstellingen en (indien mogelijk) fokkers thuis. Een kat is een kat?
Niet dus ! Elk ras heeft haar eigen specifieke karakter, dat aan moet sluiten bij u behoeften en uw leefsituatie. Zoekt u bijvoorbeeld een kat die zichzelf kan vermaken, of zoekt u een interactieve kat die uw inbreng in de relatie opeist?
Kunt u een kat aan die veel verzorging nodig heeft? Heeft u de descipline en tijd om iedere dag, jaar in jaar uit, de lange haren te kammen en ogen schoon te maken? Of zoekt u een verhoudingsgewijs "low maintenance" (onderhoudsarm) kat?

Dit zijn overwegingen die u mee moet nemen bij de vraag "welk ras past bij mij?".

Vermijd impulsaankopen, besluit thuis
Wanneer u zich gaat oriënteren op kattententoonstellingen of bij fokkers thuis, neem dan nooit contant geld mee, laat uw pinpas thuis en doe geen koopbeloftes.
Jonge dieren zijn altijd schattig en zeer verleidelijk en kittens doen daar niet voor onder. Ga kijken, ga praten, maar overweeg en besluit thuis.
Het zal niet de eerste keer zijn dat de grote opengesperde kijkers van een kitten verleiden tot een aankoop, waarvan men al gauw spijt heeft.
Vergeet niet dat het schattige kitten van 4, 8 of 12 weken oud, dat u verleid heeft, binnen zes maanden uitgegroeid kan zijn tot een grote kat. De volwassen kat moet u nog net zo aanspreken als het kleine kitten.

Waar komt uw kitten eventueel vandaan?
Wanneer u zich gaat oriënteren op kattententoonstellingen of bij fokkers thuis, dan is het raadzaam om vooraf al een vragenlijstje op te maken.
Wat zijn de raskenmerken qua gedrag, zijn er specifieke verzorgingstips van toepassing, eventuele achtergronden van de ouders, gezondheidsgaranties, de ervaring van de fokker op het gebied van fokken en waarmee kan de fokker u van dienst zijn wanneer u problemen heeft?
fokkers zijn wettelijk verplicht een deugdelijk "product" af te leveren, u betaald een niet te verwaarlozen aankoopbedrag.
Daarom is het niet onbillijk wanneer u ook wat van de fokker verwacht en niet alleen afgaat op het schattig voorkomen van het aangeboden kitten.

Neem de tijd
Mocht u het gevoel hebben dat uw vragen niet of ontoereikend beantwoord of heeft u gevoelsmatig een negatieve indruk van de fokker, kijk dan nog even verder.
Als u op het moment van aankoop geen hoge pet op had van de kennis van de fokker, of als u zich niet prettig voelde bij de fokker, ga er dan gerust van uit dat dit niet beter zal zijn wanneer u problemen heeft (gedragstoornissen, ziekte, dood) met het door u gekochte kitten.
Wat ook niet onbelangrijk is, is de omgeving waarin kittens worden gefokt !
Koop nooit iets uit een huishouden waarin u zelf niet wilt wonen ! Een smerige of verwaarloosde huishouding zegt veel over hygiëne en het verantwoordelijkheidsgevoel van de fokker.
Dit kan zeker invloed hebben op het karakter van een kitten.

Bezint eer ge begint
Fokkers hebben veelal de neiging alle positieve dingen te vertellen over het hebben van katten in het algemeen en over hun ras in het bijzonder.
Het is aan u om vooraf al te weten dat naast alle positieve en leuke kanten er ook plichten zijn en een financieel plaatje.
Het kitten wat u in huis haalt, dient een opvoeding te krijgen, zodat het te allen tijde uw dierbare spullen zal ontzien.
Mensen hebben vaak het idee dat een puppie veel werk is vanwege de zindelijkheidstraining, en dat een kitten slechts een kwestie van kattenbak, eten en drinken is.
Niets is minder waar; ook een kitten moet o.a. geleerd worden waar het mag krabbelen, waar het mag klimmen en waar pertinent niet.

Verzorging kost tijd
Onderschat de dagelijkse verzorging (voeding, water en kattenbak) niet. Realiseer u ook dat deze zorg dient door te gaan wanneer u eventueel op vakantie gaat.
Heeft u iemand waaraan u deze zorg kunt over laten, of een pension waar u uw dier(en) kunt parkeren?
Of kunt u het eventueel meenemen op reis?

Spaarpotje voor onvoorziene kosten
Naast het geld wat uitgegeven gaat worden aan de aankoop, zijn er de diverse andere uitgave zoals eet- en drinkbak, kattenbak, krabpaal, klimpaal, speelgoed, voer en kattenbakvulling.
Vergeet ook de dierenartskosten niet. Jaarlijkse entingen, sterilisatie of castratie in het eerste jaar, deze kosten gaat u zeker maken.
Houd wat geld apart voor wanneer uw kat(ten) ziek worden. Met name in het potje onvoorzien kan men zich vreselijk verslikken.

Hoe ziet een gezond kitten eruit?
Mocht u niet teveel ervaring hebben met kittens, dan is het misschien raadzaam om iemand mee te nemen die dat wel heeft, of iemand die een wat nuchterder kijk heeft dan u.
Kopers kunnen door hun verlangen verblind worden en dingen over het hoofd zien, die anderen die er zijdelings bij betrokken worden wel opvallen.
Daar het nooit de bedoeling is dat u de problemen van een andere koopt, is het van wezenlijk belang dat het kitten dat u koopt gezond is. Een gezond kitten is levendig, alert en actief en mag zeker geen snot in de ogen of neusgaten hebben.
Constant sniffen, gezwollen of tranende ogen kunnen andere tekens aan de hand zijn. Sterk vermagerd zijn of diarree aan het achterste zijn ook geen positieve tekens.
Daar de fokker met levende dieren werken, is het zeker geen schande wanneer een kitten eens ziek zou worden bij een fokker thuis.
Het zou echter niet voor de fokker spreken wanneer zij deze dieren niet eerst uit laten zieken en pas wanneer zij geheel beter zijn laten vertrekken.
Koop nooit iets uit medelijden, hoe erg u het ook vindt.

Waar vind u een betrouwbare fokker
Adressen van fokkers kunt u bij rasclubs opvragen. Goede adressen krijgt u via mond tot mond reclame, van mensen die tevreden zijn met de handelswijze van de fokker waar zij mee te maken hebben gehad.
Ga nooit over een nacht ijs en bezoek zoveel mogelijke adressen zodat u een globale indruk van het aangebodene krijgt. Ga niet in op speciale aanbiedingen voordat u die globale indruk heeft en laat u niets aanpraten zoals "ik ben de beste fokker" of "de ouders zijn kampioenen".
Een goede fokker hoeft niet noodzakelijkerwijs de fokker te zijn die veel prijzen wint op shows en/of etterlijke nesten per jaar fokt, maar kan ook een liefhebber zijn die nooit showt maar met veel liefde een keer per jaar een nestje fokt. 

Verantwoordelijkheid nemen
Alle fokkers worden vroeg of laat geconfronteerd met ziektes of erfelijke afwijkingen in hun cattery, of met door hen verkochte kittens die in hun nieuwe huizen ziek worden, of erger komen te overlijden. Dit is opsoluut geen schande.
Een goede fokker onderscheidt zich dan door de handelswijze naar de koper toe en naar zijn eigen katten.

Geplubliceerd met toestemming van auteur: Fitz Usmany
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu